Geschiedenis 

Roti is van oorsprong een Hindi- woord en is de algemene benaming voor alle vormen van brood in grote delen van India, Pakistan, geheel Indonesië en geheel Maleisië. Meer specifiek worden hiermee alleen de ongerezen platte Indiase broden bedoeld zoals de Indiase naan, alu paratha en chapati. In Thailand duidt roti meestal alleen de pannenkoek-achtige broodsoorten aan maar vaak ook de gerezen broden. Terwijl kanom paang (“kanom” betekent deegwaar en “paang” is afgeleid van het Franse woord “pain”) alleen duidt op gerezen broden. Dit soort platte broden komen reeds voor in het Neolithicum. In het geval van het gebied waarin nu Noord-India en Zuid-Pakistan zijn gelegen, begon deze periode rond 7000 v. Chr.

Suriname 

De Indiase varianten van Roti genieten een toenemende populariteit in alle landen waar zich groepen Indiase immigranten hebben gevestigd: Canada, Guyana, Maleisië, Suriname, Trinidad en Tobago, Verenigd Koninkrijk. In Suriname wordt het tegenwoordig niet meer alleen door Hindoestanen gegeten, maar is het geliefd onder alle bevolkingsgroepen. In Nederland is het een populair afhaalgerecht geworden sinds de emigratiegolven van Suriname naar Nederland in het midden van de jaren zeventig.


Ingrediënten 

Voor 4 personen

  • Roti – vellen
  • 3 kippenbouten of 750 gram kipfilet
  • 2 uien
  • 1 kilo kousenband
  • 4 middelgrote kruimige aardappelen
  • 6 el massala
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1,5 tl gemalen zwarte peper
  • 1,5 tl aromat
  • 1 liter water
  • 4 eieren

Hoe maak je roti? 

Bekijk onderstaande video als je thuis graag Roti wilt gaan maken. In een klein kwartiertje wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het gerecht moet maken. Een heel leuk, kort filmpje zodat je thuis de lekkerste Roti in een handomdraai op tafel zet. Vergeet de Roti uit pakjes of de kant en klare Roti – maaltijd. Roti uit eigen keuken is de enige echte die de naam Roti mag dragen.