Rotterdam, 23 februari 2017

Wees duidelijker over problematiek maar doe het met humor.

De Raad van Kinderen van het Marine Stewardship Council (MSC) heeft vanmiddag in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp adviezen gepresenteerd aan MSC en haar partners, over duurzame visvangst en de rol van verschillende partijen die betrokken zijn in de keten van vangst tot bord.

Groep 7a van O.B.S.
Het Volle Leven uit Scheveningen werd in januari 2017 uitgekozen als Raad van Kinderen van MSC.

De kinderen deden de afgelopen maanden onderzoek naar duurzame visvangst; zo stapten ze aan boord van een viskotter en bezochten ze de visafslag en -fabriek.

Na de presentatie van hun adviezen gingen de kinderen met onder meer Staatssecretaris Martijn van Dam (Ministerie van Economische Zaken) en programmadirecteur Hans Nieuwenhuis (MSC) in dialoog over het onderwerp. Prinses Laurentien trad namens de door haar opgerichte Missing Chapter Foundation op als dialoogleider.

Het was een bijzonder gezicht, besluitvormers van grote bedrijven gezeten tussen kinderen, pratend over gezonde oceanen en duurzame visvangst.

Het belangrijkste advies van de Raad van Kinderen aan MSC:

Laat beter zien wat er slecht gaat en wat de consequenties zijn voor later, maar doe dat met humor en modernere middelen.

Er werd lang gesproken over hoe de partijen die hier invloed op hebben, dit met elkaar kunnen bereiken.

Staatssecretaris Martijn van Dam:

“Ik ben onder de indruk van de verrassend goede ideeën van de Raad van Kinderen om duurzame vis te promoten.

Als staatssecretaris stimuleer ik vissers om met innovatieve vistechnieken, boten en vistuig de visvangst te verduurzamen. Voor consumenten moet het een gewoonte worden om duurzame vis met een keurmerk te kopen en eten.

En die duurzame vis moet overal te vinden zijn; in de schappen van supermarkten als in viswinkels.”

Andere dialoogdeelnemers waren Hans Nieuwenhuis (Programma Directeur Benelux bij MSC) en de partners van MSC: Kirsten Schuijt (CEO Wereld Natuur Fonds), Gerard van Balsfoort (namens Parlevliet & Van der Plas), Ed van de Weerd (Commercieel Directeur Jumbo Supermarkten), Maarten Drijver (Bestuursvoorzitter CVO en voorzitter Producenten Organisatie Texel), Tammo Bult (Directeur Wageningen Marine Research) en Harm Jan van Dijk (Founder Fish-Tales).

Kinderen als volwaardige gesprekpartners voor continu dilemma MSC
Al sinds de oprichting in 1997 zet MSC (het bedrijf achter het blauwe keurmerk voor duurzaam gevangen vis) zich in voor gezonde oceanen. Hans Nieuwenhuis:

Wij zijn continu bezig om meer partijen te laten kiezen voor duurzame visserij.

Dit traject met de Raad van Kinderen maakt dat wij anders naar dit dilemma kijken. De kinderen bleken fantastische adviseurs te zijn en kwamen met verrassende invalshoeken en inzichten.

Zowel heel concreet en actie gericht, als diep en strategisch.”

Prinses Laurentien: “Kinderen houden ons een spiegel voor. Hun creatieve ideeën en logische vragen dagen volwassenen uit met nieuwe oplossingen te komen.

De Raad van Kinderen gaf vandaag de scherpte en urgentie om het belang van duurzame visserij dichter bij mensen te brengen.”

Vervolg op Wereld Oceanen Dag
MSC en haar partners in dit project gaan met de aanbevelingen van de Raad van Kinderen aan de slag.

De voortgang hiervan zal naar alle waarschijnlijkheid worden gepresenteerd tijdens:

Wereld Oceanen Dag op 8 juni 2017.
Voor meer informatie over het MSC-keurmerk: www.msc.org
Voor meer informatie over de Raad van Kinderen: www.raadvankinderen.nl