Het BBQ seizoen is er weer!

Dat betekent gezellig met elkaar aan de buitentafel, veel vleesgerechten en minstens zoveel brood met sauzen.

Maar hoe hou je dit zomerse eetfestijn enigszins gezond?

Simpel, door gevarieerde bijgerechten met veel groenten te serveren.

Deze gerechten zijn niet alleen gemakkelijk te maken en gezond voor het hele gezin, maar ook nog eens een kleurrijke toevoeging aan jouw sfeervolle buitentafel.

Lees snel verder ennee… vooral, Bon appetit!


PAPRIKASALADE MET ZUURDESEM CROUTONS

Dit zijn de benodigde ingrediënten voor 4 personen:

  •  2 Rode paprika’s
  •  1 Komkommer, in blokjes
  •  2 Handen cherrytomaatjes, gehalveerd
  •  3 Bosuitjes, in ringetjes
  •  Handje platte peterselie, fijngesneden
  •  Paar blaadjes munt, fijngesneden
  •  Rasp van 1 citroen
  •  Olijfolie
  •  3 a 4 Plakken (zuurdesem) brood, in stukken gescheurd
  •  Zout en peper
    optioneel: worstje

  • Dressing
  • 6 Eetlepels olijfolie
  • 3 Eetlepels citroensap
  • ½ Eetlepel honing
  • Zout en peper

Om zoveel mogelijk heerlijke bijgerechten met jullie te kunnen delen, zonder dit artikel mega lang te maken vind je de bereiding van deze heerlijke paprikasalade hier!


SPAANSE AARDAPPELOMELET

Bereidingstijd: 10 minuten (+10 minuten oventijd)

Dit zijn de benodigde ingrediënten voor 4 personen

  • 100g champignons, in kwarten gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in reepjes
  • 200g gekookte krieltjes, in blokjes
  • 100g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 2 oranje paprika’s, in blokjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 el olie
  • 6 eieren
  • 2el verse peterselie, fijngesneden
  • 50g geraspte belegen kaas
  •  zout
  • peper

Verder nodig:

  • Een ovenvaste pan (als alternatief kan een springvorm ook)

Om zoveel mogelijk heerlijke bijgerechten met jullie te kunnen delen, zonder dit artikel mega lang te maken vind je de bereiding van de Spaanse aardappelomelet hier!


COUSCOUSSALADE MET PAPRIKA, KIP EN SINAASAPPEL

Bereidingstijd: 15 minuten

Dit zijn de benodigde ingrediënten voor 4 personen:

  • 400g scharrelkippendijfilet (zonder bot), in reepjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  •  zout
  •  peper
  •  rasp van 1 sinaasappel
  •  1el olie
  •  1 oranje paprika, in dunne reepjes
  •  1 courgette, in blokjes
  •  sap van ½ sinaasappel
  •  ½ tl kaneel
  •  1el extra vierge olijfolie
  •  200g viergranen couscous
  •  1el platte peterselie, fijngesneden
  •  1el munt, fijngesneden
  •  1 oranje paprika, in blokjes
  •  50g feta

Om zoveel mogelijk heerlijke bijgerechten met jullie te kunnen delen, zonder dit artikel mega lang te maken vind je de bereiding van deze COUSCOUSSALADE hier!


GEVULDE ZOETE PUNTPAPRIKA’S

Bereidingstijd: meer dan 30 minuten

Dit zijn de ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 Zoete puntpaprika’s
  • 250g Cherry tomaten
  • 150g Feta kaas, in blokjes van 5 mm.
  •  8 tl Pesto
  •  800g Kleine pastinaak(wortel)
  •  Sap van een citroen
  •  4 tl Olijfolie
  •  Zout
  •  Vers gemalen zwarte peper

Om zoveel mogelijk heerlijke bijgerechten met jullie te kunnen delen, zonder dit artikel mega lang te maken vind je de bereiding van de gevulde zoete puntpaprika’s hier!


GEPOFTE ZOETE AARDAPPEL MET GEROOSTERDE PAPRIKA EN GEITENKAAS

Bereidingstijd: 60 minuten (inclusief 45 minuten oventijd)

Dit zijn de benodigde ingrediënten voor 2 personen:

  •  4 rode paprika’s, in reepjes
  •  zoete aardappel
  •  1 prei, in dunne ringen
  •  100 gram diepvries tuinerwten, ontdooid
  •  1 teen knoflook, fijngesneden
  •  200 gram feta
  •  optioneel: handje ongebrande, ongezouten noten naar keuze: fijngehakt
  •  zout en peper
  •  olijfolie

Om zoveel mogelijk heerlijke bijgerechten met jullie te kunnen delen, zonder dit artikel mega lang te maken vind je de bereiding van de gepofte zoete aardappel hier!


PAPRIKA MET DIP

Bereidingstijd: 10 – 20 minuten

Dit zijn de benodigde ingrediënten voor 4-8 personen:

  •  1 rode paprika
  •  1 gele paprika
  •  1 oranje paprika
  •  1 groene paprika

Kruidenyoghurt-dip

  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  •  1 hand verse groene kruiden naar keuze, fijngesneden
  • zeezout en peper

Hummus-dip

  • – 1 blik kikkererwten,    afgespoeld
  • – 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • – 1 theelepel gemalen komijn
  • – ½ teen knoflook uit
  • – olijfolie
  • – sap van 1 citroen
  • – zeezout en peper

Bereiding

  1. Snijd de paprika in reepjes en doe ze in een kom.
  2. Maak de humus door de kikkererwten met de overige ingrediënten te pureren met een staafmixer of in een keukenmachine.
  3. Voeg een scheutje water toe om het wat smeuïger te maken en proef of alles op smaak is.
  4. Maak de yoghurt-dip door de kruiden te mengen met de yoghurt en een beetje peper en zout.
  5. Serveer de paprika met de humus als snack of borrelhapje.

Met deze bijgerechten hoeft je BBQ nooit meer ongezond te zijn.

Welk bijgerecht zou jij zeker eens uitproberen?