Dieuwkecleaneatingnow

 

Gastblog:
Afslanken? “Vervangen” is het sleutelwoord!

Afvallen, het is niet makkelijk! Veel vrouwen en mannen worstelen hier enorm mee. Ze willen graag wat overtollige kilo’s kwijt, maar dat gaat niet zomaar.

Ik heb mijn hele leven geworsteld met mijn gewicht. En ik heb allerhande diëten geprobeerd. Van afslankpillen, weightwatchers, koolhydratenvrij dieet, tot en met vetblokkers. Niets werkte. Althans, niets was blijvend. Het was allemaal van tijdelijke duur. Steeds vlogen de kilo’s er weer aan.

3 kinderen later
Mijn eerste zoontje werd geboren door middel van een spoedkeizersnede. Het was geen makkelijke tijd, maar toen het lieve mannetje in mijn armen lag, was ik direct alle ellende vergeten. Aangezien hij niet door het geboortekanaal werd geboren, maar uit mijn buik was gehaald, kreeg mijn lijf niet het natuurlijke hormoon dat mijn lijf weer mocht ontzwangeren. Ik viel dus weinig tot niets af na zijn geboorte. Zwangerschap 2 diende zich aan en er kwamen weer flink wat kilo’s bovenop. Mijn tweede zoontje werd op natuurlijke wijze geboren. Een groot cadeau voor ons en mijn lichaam raakte ook op natuurlijke wijze wat kilo’s kwijt. Twee en een half jaar later werd zoon 3 geboren. Na de bevalling was ik 54 kilo zwaarder dan mijn oorspronkelijke gewicht. Ik realiseerde mij dit pas toen ik een foto zag van mijzelf, terwijl ik aan een picknickbankje zat te lunchen.

Ik schrok mij rot. Wie was die oude dikke vrouw? Dat was niet de persoon die ik wilde zijn. Dat was niet de vrouw, die ik dacht dat ik was.

Gezonde Lifestyle
Er moest snel iets gebeuren. Bij toeval kwam de lifestyle Clean Eating op mijn pad. Een lifestyle waarbij je zo min mogelijk bewerkt voedsel eet. Er was destijds weinig over bekend, maar ik ging er mee aan de slag en maakte mij de lifestyle eigen. Ik verloor 54 kilo en eet nog altijd clean.

Het sleutelwoord
Een half jaar geleden begon ik een website met tips, recepten, boodschappenlijstjes en blogs. Ik kreeg veel vragen over hoe ik zoveel kilo’s was kwijt geraakt en toen ik opmerkte dat ik steeds hetzelfde antwoord gaf, besloot ik mijn verhaal op het d.m.v. een website vast te leggen.

Ik krijg veel respons van mensen die ook succes boeken met deze lifestyle. Hun dankbaarheid is groot. Maar er zijn ook enkelingen bij die bij voorbaat al roepen dat ze het te ingewikkeld vinden en dus snel weer afhaken. Er is maar één manier om het vol te houden. Het draait allemaal om hoe vervang je de ongezonde producten voor de goede.

Het lijkt wel of sommige mensen verlamd raken als ze anders moeten gaan eten. Ze staan dagelijks in de keuken, maken de heerlijkste gerechten, maar als het ineens anders moet dan weten ze het niet meer.

En ik herken dat. Ik heb het ook meegemaakt. Het heeft alleen geen zin om ergens enorm tegenop te zien. Het is makkelijker om jezelf de vraag te stellen: Hoe lukt het wel? Zo ging ik te werk. Ik vind het dan ook geen enkele opgave meer om gezond te eten.

CleanEating in een Notendop
De lifestyle Clean Eating is eigenlijk heel simpel. Je vermijdt bewerkt voedsel, dus je eet zo min mogelijk uit pakjes en zakjes. Daarbij eet je juist wat vaker op een dag, dan minder. Je eet naast je ontbijt, lunch en diner ook twee tussendoortjes. Eén na je ontbijt en één na je lunch. Hierdoor blijft je verbranding beter op peil. Verder eet je zo min mogelijk zuivelproducten, geen witte suikers en met name trage koolhydraten in plaats van de snelle. Vooral in pasta, rijst, brood en aardappelen zitten veel snelle koolhydraten. De suikers die hierin zitten, worden in je lijf omgezet in vet. Bovendien zit je na het eten ervan snel vol, maar heb je binnen de kortste keren weer honger. Je kunt snelle koolhydraten vervangen voor spelt-, bonen,- of linzenpasta, zoete aardappelen, speltbrood, bulgur, quinoa of speltcouscous.

Hoe ga je te werk?
Mijn gouden tip: stel jezelf de vraag: Wat zou je willen eten vanavond? Het is de kunst om niet te denken: wat mag ik niet eten? Of wat moet ik in vredesnaam kopen? De vraag is simpelweg: waar heb ik zin in?

Het antwoord is uiteenlopend. Maar ik zal een paar voorbeelden geven om mijn punt duidelijk te maken:

“Ik heb eigenlijk wel zin in pasta met tomatensaus”.
De oplossing is dan eigenlijk vrij simpel. Je vervangt gewone pasta voor speltpasta, bonenpasta of linzenpasta en je maakt een tomatensaus zonder crème maar met bijvoorbeeld Griekse yoghurt (0% vet).

 

“Ik heb zin in een boerenkoolstampot, want het is echt stamppotweer”.
De oplossing is dan om de aardappelen te vervangen voor zoete aardappelen. En je kunt gewoon een heerlijke gezonde stamppot maken.

 

“Ik heb enorm veel zin in een lekkere pizza”.
Ook hier is de oplossing eenvoudig. Je kunt namelijk van broccoli of bloemkool een heerlijke pizzabodem maken.

 

“Ik heb vanavond gewoon zin in een bak friet”.
Je kunt van zoete aardappelen hele lekkere ovenfrieten maken.

 

“Ik heb vanavond vrienden die komen eten en ik wil een lasagne maken”.
Vervang de deegbladen voor courgette of aubergine en jouw lasagne is een hit.

 

Eigenlijk kun je met CleanEating alles blijven eten. Het is alleen de kunst om met name de snelle koolhydraten te vervangen voor trage of voor groenten. Veel mensen hebben deze tip ter harte genomen en genieten nu ook van gezond eten en raakten ook tientallen kilo’s kwijt.

 

Ook kun je de heerlijkste zoete gerechten maken. Ik bak met speltmeel, pure cacao, banaan, dadels, havermout, sojamelk de mooiste taarten en toetjes. Ik vervang kristalsuiker voor kokosbloesemsuiker, meel voor speltmeel, chocolade voor pure chocolade. Bovendien zijn banaan en dadels ook prima zoetmakers.

Dus als jij kilo’s kwijt wilt en gezonder wilt eten, laat je dan niet uit het veld slaan door ingewikkelde theorieën. Ga aan de slag en bedenk hoe je het gerecht waar je trek in hebt, kunt omtoveren tot een gezonde versie.

Kijk voor meer gezonde tips over de lifestyle Clean Eating op:
Cleaneatingnow

Follow  Dieuwke:

Dieuwke Tijsen

Social Media Kanalen

Klik!

Facebook:

Instagram:

Twitter: