Bojo
De Surinaamse keuken kenmerkt zich door voedzaam, smaakvol , divers en kleurrijk eten. Vandaag wil ik jullie kennis laten maken met ‘Bojo’. De cassave is het belangrijkste ingrediënt voor de Bojo.
De tropische aardappel (cassave) in combinatie met onder andere: kokosmelk, vanillesuiker, rozijnen, roomboter en kaneel maakt de Bojo tot een Creoolse lekkernij die niet mag ontbreken op ieder feest. Bojo ontbreekt namelijk op geen enkel Surinaams feest.
Bojo is heerlijk als tussendoortje
Feestelijk
Zoals gezegd is het een cake/taart wat bij elke festiviteit gegeten kan worden. Het is uitstekend om hem als nagerecht te eten na een warme maaltijd. Daarnaast is Bojo ook gewoon heerlijk als tussendoortje. Kortom het kan op elk moment gegeten worden.
Recept
Wat heb je nu nodig om een goede Bojo te maken?
Hieronder zal ik vertellen wat jullie allemaal nodig hebben voor een Bojo – taart voor 12 personen:
- 400 ml kokosmelk
- 1 kilo geraspte cassave, evt. uit diepvries
- 4 pakjes vanillesuiker
- 125 g gemalen kokos
- 250 g suiker
- 2 el yoghurt
- 50 g rozijnen
- 1,5 el kaneel
- 175 g roomboter
- 2 tl amandelessence
- handvol spikkeltjes of gewenste decoratie
Bereidingswijze
Vet een middengrote ovenschaal in met boter. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden. Laat hierna de geraspte cassave ontdooien. Doe de cassave in een kom. Voeg vervolgens kokosmelk toe aan de cassave. Wel ondertussen de rozijnen in lauwwarm water. Smelt hierna de boter in een steelpannetje of magnetron. Voeg de boter toe aan de cassave. Dep de rozijnen droog en voeg ze toe aan het geheel. Daarna roer je de massa met een beslaglepel tot een mooi geheel. Ondertussen voeg je de geraspte kokos, suiker, yoghurt, kaneel en amandelessence toe terwijl je roert. Tenslotte verdeel je het beslag gelijkmatig over de ingevette ovenschaal. Doe de taart in de oven en bak deze in 90 minuten goudbruin! De bojo goed laten afkoelen (1,5 uur) en daarna in stukken snijden. Garneer als finishing touch de bobo met een handvol spikkeltjes of decoratie naar keuze!
Njang Swietie!