Tuintje in mijn hart (Mi Rowsu)
De Surinaamse artiest Damaru bracht het nummer eerst in 2008 in zijn eigen Suriname uit, waar het de eerste positie bereikte. Het behield deze positie negen weken. Via onder andere Nederlandse stagiaires die stage liepen in Suriname en terugkeerden naar Nederland kreeg het nummer landelijke bekendheid in Nederland. Damaru schreef het nummer voor zijn dochter Dinoura; mi rowsu is Surinaams voor ‘mijn roos’. Het was een soort ode aan zijn dochter. Een dochter die hij lief heeft.

Vele artiesten hebben het nummer gecoverd!

Cultureel had het nummer een grote invloed. Het nummer werd door vele artiesten gecoverd.Na Damaru zijn succes ontstond de gelegenheid om een contract bij het Nederlandse hiphoplabel Top Notch te tekenen en werd het nummer in Nederland uitgebracht op cd – single. Dit bleek voor de artiest een schot in de roos. De single kwam in juli 2009 de hitlijsten binnen en bereikte een zevende positie in de Single Top 100 en kwam tot nummer 14 in de Nederlandse Top 40.

Nu hoor ik u denken; het werd toch een nummer 1 hit? Inderdaad, maar dit vond later pas plaats nadat een bekende 3FM radio DJ de zanger Damaru aan een bekende Nederlandstalige artiest koppelde. Deze versie met Jan Smit werd een groot succes.

De versie met Jan Smit is ontstaan uit een weddenschap

De versie met Jan Smit kwam tot stand door een weddenschap tussen 3FM DJ Giel Beelen en Jan Smit in het ochtendprogramma ‘Giel’. Beelen verloor de weddenschap en als tegenprestatie regelde hij een duet tussen Smit en Damaru. Beide zangers namen hun deel van de single apart van elkaar op en ze ontmoetten elkaar voor het eerst toen hun single op al nummer 1 van de Single top 100 stond. De ontmoeting was meteen een hele vrolijke. Het leek of de twee elkaar al jaren kenden.

De weddenschap ging erom wie de meeste sponsors voor SOS – Kinderdorpen zou binnenhalen. De opbrengst van Mi rowsu ging ook naar deze welzijnsstichting. De wens om samen een duet te zingen was wederzijds. In een interview na een optreden op Parkpop had Damaru namelijk ook eens aangegeven graag een duet met Jan Smit te willen zingen.

De single bereikte de eerste plaats in de Nederlandse Top40!

De single bereikte verder ook de eerste plaats in zowel de Nederlandse top 40 en kwam in de Vlaamse Ultra top 50 niet verder dan een vijftiende plaats in de Ultratip-lijst. In september 2009 kreeg de single Mi rowsu (Tuintje in mijn hart) de platina status (20.000 verkochte exemplaren). Uit handen van Paul de Leeuw kregen Jan Smit en Damaru de prijs uitgereikt. Aan het einde van 2009 won de single de Sterren.nl Award voor Beste Lied van 2009 en de 100% NL Award voor Grootste Hit van 2009.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=JGsGAJIYDRo[/embedyt]

Benieuwd naar de volgende ‘De plaat en zijn verhaal’ ? Check dan volgende week de site voor een nieuw verhaal.