Pionieren naar de toekomst 

Den Eelder producten vind je vandaag de dag in veel supermarkten in Nederland. Maar ze herinneren zich nog goed dat ze hoogstpersoonlijk met de producten langs de winkels gingen. Wat klinkt als een mooi verhaal, kwam in werkelijkheid dus neer op jarenlang keihard bikkelen.

Ezeltjesgrond 

In 1981 zijn Ernst en Jacomine getrouwd en toen werden ze samen boer en boerin. Door een bedrijfsverplaatsing in 1983 naar de huidige locatie ontstond ook de nieuwe naam: ‘den Eelder’. Dit is afgeleid van de oude naam van de grond waar de boerderij op staat: ‘ezelaars-grond’. De bodem is (vanwege de vele klei) nauwelijks geschikt om wat op te telen, behalve gras. Vandaar dat het alleen passend was voor ezeltjes (‘eeldertjes’ in de volksmond).

Van melk naar meer

Voor den Eelder was het goede gras een uitkomst. Dit is immers het perfecte voer voor gezonde koeien en dus voor lekkere melk. En daar lieten Ernst en Jacomine het niet bij. Vanuit hun passie om een mooi product te maken zijn ze gaan nadenken hoe ze van hun melk andere producten konden gaan maken. In 1990 zijn ze begonnen met het bouwen van een kleine zuivelbereidingsruimte op de boerderij. Daar zijn ze zelf begonnen met het maken van karnemelk en yoghurt; later ook vla, toetjes en roomboter.

Koeien blij, den Eelder blij

Den Eelder is een boerderij en zuivelmakerij ineen. Een echt familiebedrijf in de breedste zin van het woord. De koeien maken  namelijk net zo goed deel uit van de familie. Het zijn allemaal zwartbonters, een koeienras dat geliefd is om zijn melk. En den Eelder doent er alles aan om ervoor te zorgen dat zij het goed hebben. Want hoe blijer de koe, hoe beter de melk.

Den Eelder probeert de koeien zoveel mogelijk vrijheid te geven.

Ze mogen zelf bepalen wanneer ze naar buiten gaan en wanneer ze gaan eten, maar ook wanneer ze gemolken willen worden. In onze stal hebben we heuse ‘melkrobots’ staan. Hierin kunnen de koeien zich 24/7 laten melken, zo vaak en wanneer ze willen.  Bekijk de video waarin Willem uitlegt hoe het melken er bij den Eelder eraan toe gaat.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=4cEDNhOckm0[/embedyt]

Heerlijke producten 

Vanille vla

Dit is een heerlijke vla met een volle smaak.

Je proeft echt dat het van het land komt.

Er zit geen chemische nasmaak aan. Pure verwennerij voor de liefhebber!

Boeren vanille yoghurt

Het lekkere aan deze yoghurt is dat er echt stukjes vanille inzitten. Hierdoor komt de vanille smaak in de boeren yoghurt nog meer tot zijn recht, heerlijk!

Boeren yoghurt

Deze yoghurt is net als de hierboven beschreven producten opnieuw vol van smaak en tevens smaakt hij minder zuur dan de reguliere yoghurt producten die je normaal gesproken in de koeling van de supermarkt tegenkomt.

Geiten vanille vla

Deze vla heeft in het begin een zoete en later een meer frisse nasmaak wat de zintuigen in optima forma prikkelt! Gewoon lekker als tussendoortje of als toetje na het diner!


Verkrijgbaar

De producten van den Eelder zijn verkrijgbaar bij de betere supermarkten en zijn te vinden in de koeling.