Maandag 30 april

Vandaag in alle vroegte 05.00u vertrokken uit Montegordo waar een aimabele Portugees mij ophaalde vanuit de lobby van het hotel. De taxi had een kleine 45 minuten nodig om mij naar de luchthaven te brengen.

Het was dus de dag van verplaatsing van Montegordo naar Goutum.

Ik was ruimschoots op tijd op het vliegveld en na een goede vlucht van 3 uur kwam ik rond 11.45u lokale tijd aan in Groningen. Deze dag heb ik gebruikt om te genieten met mijn gezin en vooral veel te rusten. Normaal gesproken loop ik altijd even na een reisdag, maar nu gewoon voor pure rust gekozen om de rest van de week fit te zijn.

Dinsdag 1 mei

De eerste training op Nederlandse bodem sinds 21 april. Ik heb heerlijk een uurtje kunnen lopen waarbij ik de hartslag steeds relatief laag kon houden, maar toch snel heb kunnen lopen. De 15,0 kilometer liep ik op een tempo van 3.58 min/km. Eerst ben ik naar de stad gelopen om een bezoekje te brengen aan mijn hoofdsponsor Running Center en hierna liep ik langs dezelfde wegen terug om uiteindelijk nog een blokje van 8 kilometer ten zuiden van Leeuwarden vol te maken alvorens ik weer in mijn eigen woonplaats Goutum was.

Woensdag 2 mei

Vandaag een training aan de westkant van Leeuwarden. Aangezien ik vakantie heb kan ik deze week wat vaker trainer dan normaal gesproken. Met mezelf vooraf afgesproken dat snelheid vandaag niet zo belangrijk is gedurende de training, maar gewoon lekker lopen en genieten. De route bracht me langs prachtige straatnamen, pleinen, dorpen zoals: Verlengde Schrans, de Schrans, Zaailand,Nieuwestad,Harlingerstraatweg, Marsum, Ritsumazyl, Margaretha Zelle Aquaduct, Nijlansdyk en Overijsselselaan. Aan het einde van de training was er 17,1 kilometer afgeraffeld op een tempo van 4.19 min/km.

Donderdag 3 mei

Dit is altijd een van de mooiste trainingsavonden bij onze club A.V. Lionitas in Leeuwarden. In de vakantie vind ik het altijd fijner om al vroeg te trainen. Ik koos ervoor om de training identiek te lopen zoals op de planning stond: 1 x 20′ DL3 en 4 x 6′ TDL. Het werd voor mooi een heen en weertje van Goutum naar de Blauwe Tent nabij Reduzum. De omvang zou 19,0 kilometer bedragen. De eerste twintig minuten kon ik lekker easy lopen en mooi in het ritme komen voor de laatste 24 minuten van de training. Zo was ik tevreden dat ik op een tempo van 3.48 min/km ongeveer 5,3 kilometer mezelf kon verplaatsen. Na het warmdraaien liep ik de tempoblokjes vrij steady waarbij ik de laatste nog behoorlijk kon versnellen. Eigenlijk liep ik elke 6 minuten dus iets sneller: 3.37/3.36/3.32/3.26 min/km.

Vrijdag 4 mei

Het was vrij fris op deze vroege vrijdagochtend rond de klok van half acht. Een vroege training aangezien er familieverplichtingen op het programma stonden later die dag. Deze training was puur een uitlooptraining nadat er een dag ervoor pittig was getraind. Rond de klok van 10 over 8 was ik weer thuis en waren de tien gelopen kilometers een feit op een tempo van 4.21 min/km. Het tussentotaal na 4 trainingen stond al op 61,1 kilometer.

Zaterdag 5 mei

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen ben ik in voorbereiding op het baanseizoen en Loop Leeuwarden. Een van mijn favoriete trainingen is een pyramidetraining. Dit is eigenlijk een verkapte intervaltraining, maar gevoelsmatig minder zwaar dan een reguliere intervaltraining waarbij je vaak dezelfde afstand loopt. Mijn tijden die ik in de pyramide gebouwd had waren de volgende: 2-4-6-8-6-4-2′. Tweeëndertig minuten op tempo met daarbij steeds een verschillende lengte van de interval.

De rust was steeds de helft van de tijd aan inspanning. Dus bijvoorbeeld na 4 minuten interval nam ik twee minuten rust. De tempo’s die ik heb mogen lopen waren de volgende: 3.30-3.33-3.34-3.32-3.26-3.24-3.03 min/km. Zoals jullie kunnen lezen begon ik relatief langzaam en heb ik nog behoorlijk kunnen versnellen zelfs in de langere intervallen. Totale omvang 19,0 kilometer.

Dit was voor mij een supertraining!

Zondag 6 mei

Lange Duurloopdag is zondag! De zon was er al vroeg bij deze dag! Gezellig samen met Djenro eerst een route van 13,5 kilometer afgelegd langs de boorden van de Zwette om vervolgens weer thuis aan te komen.

Daarna zelfstandig nog een rondje Goutum-Zuid gemaakt van 9,5 kilometer. Een rustige duurloop van 23,0 kilometer die gelopen werd in een tempo van 4.38 min/km. Uiteindelijk kwam ik uit op een weektotaal van 103,1 kilometer.