Vrijdag 8 juni

Nijmegen ligt vanuit Friesland bekeken nu niet direct ‘om de hoek’. ‘Waarom reis je dan toch heel het land door?’ Deze vraag krijg ik vaak voorgeschoteld. ‘Er zijn toch genoeg leuke wedstrijden in het Noorden van het land?’

Soms zijn er inderdaad leuke wedstrijden zoals Loop Leeuwarden en vandaag ( zondag 10 juni) de 8 van Drachten.

Waarom ik dan toch 195 kilometer verderop op een sintelbaan mijn wedstrijd loop?

Het antwoord is even simpel als logisch. Ik ben vanaf mei begonnen aan mijn baanseizoen wat ongeveer loopt tot september van dit kalenderjaar. Ik probeer mij te verbeteren op de 3000m en 5000m. Daarnaast vind ik het een uitdaging om mij te meten met de betere nationale (sub)toppers. Bij een regiowedstrijd bestaat er een minieme kans dat zo’n loper komt opdagen, maar bij een landelijke baanwedstrijd( soms trackmeeting genoemd) is die kans aanzienlijker. Vandaar de keuze. Niet dat ik nu direct een landelijke subtopper ben, maar noem mij maar een sub-subtopper met soms een uitschieter naar boven.

Aankomst

Rond de klok van 20.00u kwam ik aan in Nijmegen. De start van mijn serie was pas om 22.12u. Ik had alle tijd om samen met andere atleten te kijken naar de verschillende wedstrijden die daarvoor nog op het programma stonden. Het was genieten in optima forma want vele internationale toppers liepen hun 1500 of 5000 meter keihard. Een 5000 meter in 14 minuten afwerken was eerder regel dan uitzondering en op de kortste afstand werd er steevast onder de 4.00 minuten gelopen.

Als je dat bekijkt vraag ik mezelf soms af waar ik mee bezig ben!

Wel realiseer ik dan meteen dat de meeste van die atleten die knetterhard lopen gewoon fullprof zijn en dat ik niet eens semi-prof ben, maar gewoon fulltime werk als leraar basisonderwijs. Misschien maakt dat op sommige momenten wanneer je een PR loopt je eigen prestatie nog wel knapper.


Wedstrijd

Zoals gezegd begon de laatste serie van de avond om 22.12u. Mijn doelstelling was om onder mijn PR te duiken van vorig jaar in Wageningen. Destijds liep ik een 5000m in 15.30,78. Vanaf het startschot nam ik brutaal de leiding in de wedstrijd.

De eerste 400 meter ging zelfs in 67 seconden.

Dit tempo hield ik logischerwijs niet vol en zodoende was mijn doorkomst als koploper na 1000m precies 3.00 minuten. Nadat ik 2000m kopwerk had gedaan en was doorgekomen in 6.08 min. moest ik het tempo wat naar beneden bijstellen. Ik moest gedwongen tot 4200 meter stuivertje wisselen met de nummers 3 en 4 want de nummer 1 had al een gaatje geslagen van ongeveer 4 seconden wat hij ook zou behouden tot aan de finish. Met een goede laatste ronde van 72 seconden werd ik tweede in de serie in een geregistreerde eindtijd van 15.31,31 seconden.

Helaas net geen PR ( 0,53 honderdste boven mijn toptijd). Gemiddeld liep ik ongeveer 74,5 seconden per 400 meter. Volgende week hoop ik per rondje er 74 seconden over te doen. In …..inderdaad Wageningen. Waar ik vorig jaar 14 seconden van mijn PR afsnoepte toen ik van 15.44 naar 15.30,78 ging. Wordt vervolgd volgende week vrijdag tijdens het Tartelos Loopgala!

Uitslagen Mixed race 

Hieronder de uitslag ( top 5) van de mixed race en tevens laatste serie 5000 meter van Next Generation Athletics!

 

 Om mijn sport te kunnen blijven uitoefenen zijn reclame inkomsten uit advertenties belangrijk. Wees een vriend en klik op een van bovenstaande banners.