Veneboerloop

De tweede zaterdag in maart staat bij veel lopers rood aangevinkt. Het is de dag van de Veneboerloop en tevens markeert het de start van het wegseizoen wat tegenwoordig tot ongeveer half november duurt. Voor de atleten is het na de crossloopjes, indoorwedstrijden en lange duurlopen op zondag een mooie test om de vorm te meten.

Warming-up

Vaak loop ik eerst 2 kilometer heel rustig in. Dat gaat dan op een tempo van 13,5 kilometer per uur. Een heel arsenaal aan losmaak oefeningen passeren dan de revue. Wanneer alles soepel aanvoelt en mijn lichaam klaar is voor wat snelheidswerk dan loop ik vaak wat ‘steigerungen’. Dit doe ik om het gewenste tempo voor de wedstrijd na te bootsen. Al met al heb ik dan zo’n 3,5 kilometer ingelopen.

Wedstrijdverslag

Rond 11.00u werden alle lopers weggeschoten en was het überspeaker Harm Noor die de lopers veel succes kwam wensen voor zijn of haar 10 km. Eerst werd er 250 meter over de atletiekbaan gelopen alvorens het buitengebied van Drachten werd verkend. Ik nam de eerste 400 meter de kop, maar moest deze al snel afstaan aan een drietal lopers bestaande uit Alwin Heijting, Erik Leusink en Eelke Boonstra. Gedurende de wedstrijd had ik deze lopers steeds wel in het vizier waardoor ik de hoop bleef houden op een goed resultaat. Ik kon tot 5 kilometer gezamenlijk lopen met Maurice Smit. De doorkomst halverwege viel me alleszins mee ( 16.30 minuten). Wetende dat ik had grootste gedeelte al had gelopen met wind tegen zou er toch een goede tijd in moeten kunnen zitten.

Het vertrouwen nam met de minuut toe!

Het vertrouwen groeide eigenlijk per kilometer. Zo haalde ik Eelke Boonstra na 6 kilometer in en na 7 kilometer kreeg ik Erik Leusink in het gezichtsveld. Met laatstgenoemde was het tot 8,5 kilometer steeds stuivertje wisselen. Voor het nieuwe tweetal kwam de op dat moment enige koploper ( Alwin Heijting) in het vizier. De leider in de wedstrijd kon het hogere tempo minder goed continueren en ik ( Paul Geertsma) haalde hem voor het 9 kilometerpunt in. Vanaf dat moment maakte zich een vreemd gevoel van mij meester. Ga ik echt deze grote wedstrijd winnen? Laat ik zulke goede lopers achter me? Kan ik dit? Op dat moment is de remedie eigenlijk ook weer heel simpel. Gewoon hard doorlopen waardoor je zo snel mogelijk bij de finish bent. De verzuring en de pijn nam vanaf 9,5 kilometer wel toe, maar de pijn is voor even en ik realiseerde me deze tijd is voor het leven! Wat voor tijd zou het worden? De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik bij het oplopen van de atletiekbaan nog een paar keer achterom heb gekeken of ik wel echt eerste zou worden, maar dit bleek zeker wel het geval. De klok gaf na precies 10,01 kilometer 32.56 minuten aan! Onder de 33 ! Geweldig! Winst in de Veneboerloop!

PR

Afgelopen zomer ( 2017) liep ik op de atletiekbaan in Utrecht 32.50 minuten en in de zomer van 2015 won ik de 10 km van Loop Leeuwarden in 32.53 minuten. Net geen PR, maar om zo vroeg in het seizoen in topvorm te zijn is mooi! En misschien kan het de komende maanden nog wel iets sneller dan vandaag, maar eerst hier even van nagenieten!

Noord Nederlands Kampioen

Trots dat een Fries Kampioen is geworden!

De prijs voor Noord- Nederlands Kampioen was gekoppeld aan de Veneboerloop. De organisatie in de persoon van Chris Jaasma was trots dat een Fries Noord Nederlands Kampioen 10 kilometer werd: ‘Ik ben echt trots dat een Fries vandaag Noord – Nederlands kampioen is geworden.’

Uitslagen Veneboerloop