Na lange tijd is het nu weer tijd voor een surinaams recept.

Vandaag maken we: ”Bojo”

Ik ken dit echt van mijn oma, als ”lokale” Surinaamse taarten-bakster heb ik vroeger (on)bewust veel meegekregen van de Surinaamse keuken!

Hoe leuk is het om het vandaag dan ook met jullie te kunnen delen?

Wat is Bojo?

Bojo is een Surinaamse cake maar je kunt het ook gerust een taart noemen.

Bojo bestaat voornamelijk uit: Cassava (geraspte cassave)

Ik heb voor de verandering een Bojo Plaatcake gemaakt.

Hiervoor heb ik wat minder ingrediënten gebruikt.

 

Wat heb ik nodig?

  • 125 ml kokosmelk
  • 1 pak geraspte cassave (diepvries)
  • 125 g gemalen kokos
  • 200 g suiker
  • 1  kopje melk
  • 2 (grote) theelepels kaneel
  • 0,5 theelepel zout
  • 25 g rozijnen / 1 hand
  • 150 g gesmolten roomboter
  • 2 theelepels amandelessence
  • Gekleurde muisjes
  • 2 theelepels vanille-essence

Voorbereiden:

Bojo is zo ontzettend makkelijk om voor te bereiden, althans deze versie! Op het moment dat je zelf een kokosnoot gaat raspen (wat natuurlijk mogelijk is) zal je hier wel wat meer tijd aan kwijt zijn.

Rozijnen wellen

Rozijnen wellen (in een glas lauw warm water

  • Plaats de geraspte cassave (ontdooid) in een middelgrote kom.
  • Voeg hieraan de geraspte kokos toe
  • Strooi daarna de gewelde rozijnen aan het mengsel toe.
  • Doe hier de suiker, kaneel, zout en rozijnen bij
  • Doe de gesmolten boter erbij
  • Roer met een (pol)lepel het geheel. Als je een wat ‘nattere’ Bojo wil, voeg dan mondjesmaat wat extra Kokosmelk aan het geheel.
  • Tot slot voeg je de vanille+amandelessence hieraan toe en roer je nog even verder.
  • Plaats het mengsel in een ingevette bakplaat/springvorm

Bakduur: 40 – 65 minuten afhankelijk van je oven/bakschaal

Temperatuur: 200 graden

Simpel toch?

Zelf vind ik het erg fijn en makkelijk dat er geen: Mixer aan te pas hoeft te komen. Want aangezien Bojo een oud’s surinaams recept is… is een pollepel voldoende om het geheel te ”draaien”

Wil je een Bojo met een extra bite?

Voeg er verse vruchten aan toe!

Zoals, ananas, pruimen, amandelschaafsels en wat rum.

Njang Switie / Eet smakelijk

Voor deze Bojo taart heb ik geshopt bij:

Tropische supermarkt de mare