Zondag 22 april

Op deze dag vertrok ik samen met mijn gezin vanuit Friesland naar Hoorn. Hier werd ik opgehaald door Rob. Met hem vertrok ik voor 12 dagen naar het Portugese Monte Gordo. Een locatie waar ik al tweemaal eerder had getraind. Namelijk in de winter van 2015/2016 en 2016/2017. Aangezien we de volgende dag rond de klok van 05.00u vertrokken kozen we voor een aangenaam verblijf bij van der Valk Schiphol.

Maandag 23 april 

Na een korte, maar goede nachtrust werden we rond 02.30u door de taxi opgehaald die ons naar de grootste luchthaven van Nederland bracht. Vanaf hier vlogen we naar Faro. Na een prima vlucht van 3 uur kwamen we rond 07.05u lokale tijd aan in de Algarve. De shuttle naar ons hotel was prima en aangezien we vroeg waren moesten we wachten om in te kunnen checken.

Dat gaf ons meteen de mogelijkheid om even lekker een uurtje los te lopen.

Na een reis is dit belangrijk. Enerzijds om de stijfheid er een beetje uit te lopen en tevens konden we mooi wennen aan de zomerse temperaturen ( 22,2 graden) . Na 16,0 kilometer op 3.57 min/km waren we weer terug bij ons hotel en waren de eerste gelopen kilometers een feit. Vervolgens konden we inchecken in Monte Gordo Hotel & Spa.

Dinsdag 24 april 

Na een prima, gevarieerd ontbijt ben ik aan het einde van de ochtend gezamenlijk met Rob vertrokken voor een lange duurloop van 24 kilometer. Rob deze keer zoals vertrouwd op zijn hardloopschoenen en ik op een gehuurde fiets. Om een keer als begeleiding op de fiets mee te gaan is leuk. Je leert de omgeving in alle rust beter kennen en je bent je nog meer bewust hoe knap het is dat mensen zulke lange afstanden kunnen lopen. Soms hoor ik mensen wel eens zeggen:’ Wat heb jij veel gelopen deze week.’ Als je dan eenmaal met iemand meefietst ben jij je nog meer bewust dat het gewoon knap is. Punt! ’s Middags heb ik zelf nog 12,0 kilometer gelopen op een tempo van 3.54 min/km. Aangezien de eerste intervaltraining pas op woensdag op het programma stond liep ik deze training iets sneller dan de training van maandag. De avond stond in het teken van het aanschouwen van Liverpool – AS Roma in de Pop Bar. Wat een schitterende wedstrijd zou dit worden ( 5-2). Leuk om dit zo in het buitenland eens mee te maken!


Woensdag 25 april

Vandaag stond de eerste echte intervaltraining op het programma. Er werd deze keer in de middag getraind. Ik koos ervoor om naar de baan in te lopen. Dit is een recht stuk van ongeveer 3 kilometer lang.

Na wat rondjes te hebben ingelopen was het dan toch echt tijd voor het hoofdprogramma 3 x 5 x 200+300 meter. De eerste 1500 meter van de in totaal 4500 meters aan interval wilde voor geen meter, maar naarmate de training vorderde kwam ik er beter in. In de tweede en derde serie liep ik de 200 meter in 33 seconden en de 300 meter in 50 seconden. Na deze pittige training ben ik terug gelopen naar het hotel. De teller bleef deze dag steken op 16,5 kilometer.  ’s Avonds weer heerlijk voetbal gekeken in de Popbar waar Real Madrid met 1-2 won van Bayern München.

Donderdag 26 april

Na de dag ervoor pittig te hebben getraind was het vandaag tijd voor een uurtje uitlopen. Deze training deed ik samen met Rob. We liepen 15,5 kilometer. Het tempo tijdens deze training lag rond de 4.10 min/km. Aangezien het een ochtendtraining was had ik ’s middags en ’s avonds nog alle tijd voor leuke dingen zoals : lekker uit eten gaan, koffie drinken in koffiebarretjes, souvenirs kopen. Zo’n trainingskamp is voor mij natuurlijk ook een beetje vakantie. Alleen vier ik vakantie toch liever met mijn gezin. Daarom had ik op deze dag besloten om maandag 30 april naar Nederland terug te keren in plaats van vrijdag 4 mei. Vier dagen eerder, maar dit voelde voor mij beter vandaar deze keuze.

Vrijdag 27 april en zaterdag 28 april

Op deze twee dagen heb ik per dag 13,0 kilometer gelopen op respectievelijk 4.23 min/km en 4.42 min/km. Vrijdag heb ik pittig getraind: 6 x 1200 meter op het crossparcours in het bos waarbij het tempo varieerde van 4.04 minuten t/m 4.09 minuten.

Zaterdag stond in het teken van loslopen voor de baantraining van een dag later. Beide trainingen gingen heerlijk zodat ik helemaal fris en fruitig was voor mijn laatste training!

Zondag 29 april

Vandaag stond de afsluitende training van het 8-daagse trainingskamp voor de deur. Deze training vond plaats op de atletiekbaan. Opnieuw had ik ervoor gekozen om in – en uit te lopen naar de baan.

Het hoofdprogramma was: 5 x 1000 meter. Ik was gedurende de intervaltraining in vorm. Het tempogevoel was er weer en met de snelheid zat het ook goed: 3.01/3.02/3.02/2.58 en 2.55 min/km.

Ik had graag nog een 6e en 7e kilometer gelopen, maar je moet soms ook stoppen op je hoogtepunt.

Terugblik

Ik kijk met een goed gevoel terug op het trainingskamp. Ik heb 100,0 kilometer gelopen in zeven dagen. Verschillende trainingen met ieder zijn eigen kwaliteit en soms een beetje kwantiteit. Ik ben klaar voor het baanseizoen en Loop Leeuwarden!

Agenda 

De aankomende 6 weken zijn dit mijn hoofdwedstrijden:

Vrijdag 11 mei; Trackmeeting Utrecht: 3000 meter ( baan).

Zondag 20 mei;Loop Leeuwarden: 10 kilometer ( weg).

Vrijdag 8 juni; Nijmegen Global Athletics: 5000 meter ( baan).

Vrijdag 15 juni;Tartelos Loopgala Wageningen: 5000 meter( baan).