Beste lezers,

Het is inmiddels een kleine week geleden dat ik met overmacht de derde Winterloop in Sneek over 8,9 km won. Ik deed over deze afstand 29 minuten en 27 seconden. Weer 8 seconden sneller dan de vorige keer, maar met dit verschil dat ik nu wel eerste werd net zoals tijdens de eerste editie. Hierdoor won ik het algemeen klassement over 4 wedstrijden. Aangezien je 1 resultaat mag wegstrepen en je per positie een punt krijgt ben ik met 4 punten niet meer in te halen door de concurrentie. Waarschijnlijk zal ik zondag 4 februari wel aanwezig zijn om als training de laatste Winterloop te lopen, omdat ik nu in training ben voor het Nederlands Kampioenschap 10 KM op de weg in Schoorl.

Nu is het met nog 4 weken te gaan tot het NK zaak om gericht te trainen. De afgelopen maand heb ik aan de omvang qua kilometers gewerkt en nu is het tijd om de tempo’s te trainen. Zo had ik in de week voor Kerst een goede trainingsweek van 101,1 kilometer.

Afgelopen week ben ik gestart met een herstelduurloop van 10,2 kilometer op maandag. Dinsdag stond er een intervaltraining op het programma waarbij er 400-600 meters werden getraind. Deze 400 meters werden in 1.18 min gelopen en de 600 meters in 2.00 minuten. Met een totale intervalomvang van 6600 meter zat de training er weer op.  Woensdag was er de verdiende rustdag en donderdag hebben wel als groep een mooie route gelopen van 16,3 kilometer met daarin enkele tempoblokken. Vrijdag opnieuw een rustdag, omdat er op zaterdag een pittige intervaltraining op het programma stond.

Na een goede nachtrust ben ik zaterdag rond 11.15u van huis gegaan voor een training van ongeveer 18,3 kilometer. Hierin heb ik ongeveer 5 kilometer ingelopen en 5 kilometer uitgelopen. Daartussen heb ik 6 x 1000 meter op de weg gelopen met respectievelijk deze tijden: 3.19-3.17-3.15-3.17-3.19-3.11 min/km. De rust tussen de intervallen was steeds 2 minuten. Na zo’n training is het natuurlijk belangrijk om goed te herstellen. De eerste 30 minuten na de training zijn hierbij van eminent belang. Ik neem dan altijd een halve bak( 250 ml) met kwark. Meer is in eerste instantie niet nodig, omdat het lichaam per keer maar 20 gram aan eiwitten kan opslaan. Een banaan als toevoeging maakt het geheel compleet en natuurlijk is voldoende water drinken belangrijk om goed te hydrateren.

De week zal op zondag afgesloten worden met een rustige ochtendduurloop van 22 kilometer. Hierdoor komt mijn weektotaal op 80,0 kilometer. Grofweg bestaan mijn trainingsweken uit: twee intervaltrainingen waarvan een op dinsdag en een op zaterdag. Een wisseltempo training, een hersteltraining en een lange duurloop training. Dit zal zo richting zondag 11 februari de planning zijn, waarbij er de laatste dagen voor het NK wat minder getraind zal worden.

De komende wedstrijd voor Schoorl zal de Makkumer Trimloop over 10,4 kilometer zijn aanstaande zaterdag 20 januari in het mooie Makkum.

P.G.