Geschiedenis van Urtekram 

Er was eens… Zo begonnen vroeger alle geweldige verhalen. Ook die van ons. Dat verhaal begon in 1972. In een tijd van pioniers, gemeenschapszin en bewustzijn over het milieu. Toen biologisch voedsel nog in de kinderschoenen stond, koffie uit ontwikkelingslanden nog niet eens konden dromen over de term fair trade, en dit allemaal een idealistische gedachte in het hart van een paar mensen was. Maar voor de oprichters van Urtekram, Lisbeth Damsgaard en Ronnie McGrail, begon in deze tijd een reis om Denemarken groener en bewuster te maken.
Lisbeth Damsgaard en Ronnie McGrail begonnen aan deze reis met een kleine kruidenwinkel in stedelijk Kopenhagen. Hier verkochten ze van alles wat, maar allemaal met de nadruk op een natuurlijke, eenvoudige en pure lifestyle. De ondernemingsgeest nam de twee biologische pioniers snel over en al snel werd de winkel vervangen door het oprichten van het bedrijf Urtekram.

In de jaren 70 en 80 groeiden Urtekram en het biologische concept, langzaam maar zeker en verspreidde hun kennis zich ver buiten de gesloten kring eco-liefhebbers. “The greens”, zoals ze toen genoemd werden.
In het begin van de jaren 90 begon een ontwikkeling die ervoor zorgde dat biologische producten populairder werden, vooral in de grotere Deense steden. Urtekram nam de leiding toen Coop besloot dat biologische producten eigenlijk mainstream moesten zijn. Tegenwoordig worden onze producten in bijna alle supermarkten en gezondheidswinkels verkocht. In sommige plaatsen met een gigantisch aanbod op grote oppervlakten in de winkels en in andere plaatsen een kleinere selectie van een aantal goed gekozen producten.

Enkele producten

Enkele topproducten van Urtekram zijn onder andere de 100% natuurlijke, organische shampoo die tevens geurloos is. Het is een shampoo die geschikt is voor een normaal haartype. De shampoo kan in een kleine hoeveelheid in het haar worden aangebracht. Het wordt snel  door de hoofdhuid geabsorbeerd. Zeg ‘dag’ tegen de lucht van parfum. En geniet van de kracht van glycerine en Aloë Vera die uw haar in topconditie brengen en houden.

De Shower Gel die ook het etiket 100% natuurlijk en organisch draagt is een verademing voor het totale lichaam. Als je een schone en zachte huid wilt dan is dit de beste douche gel. Aloë vera en glycerine creëren zachte bubbels die je huid een ‘massage’ geven. Genieten met een hoofdletter G!

Om het geheel compleet te maken is er een voortreffelijk product wat er voor zal zorgen dat u zich weer helemaal verwend voelt. De Body Lotion geeft je lichaam een speciale behandeling. De lotion op basis met onder andere: aloë vera, olijven en shea boter maakt je lichaam zacht en gezond.

Deze producten zijn dus in elke winkel en kruidenierswinkel te koop. Want bij de kruidenier vindt de naam Urtekram zijn oorsprong.

De naam Urtekram 

Het woordenboek van de Deense taal zegt dat een “urtekræmmer” een oude term is voor een kruidenverkoper of reizende verkoper die (medicinale) kruiden, medicijnen etc. verkoopt. Volgens anderen wordt “urtekræmmer” gebruikt voor een minder opvallende versie van de kruidenier en dat hij lokale producten verkocht in tegenstelling tot meer extravagante verwerkte voedselproducten uit de overzeese koloniën van de kruidenier.

De oprichters van Urtekram, Lisbeth Damsgaard en Ronnie McGrail, begonnen eigenlijk bijna hetzelfde als de oude kruidenverkopers met een winkel in stedelijk Kopenhagen. Tegenwoordig zouden dit soort winkels ook wel een lokale gezondheidswinkel genoemd worden. Toen maakten ze deel uit van een hele nieuwe tijdsgeest, met de focus op biologische producten, pure ingrediënten en duurzaamheid. En uit deze focus groeide het bedrijf en de naam Urtekram, afgeleid van de originele term “urtekræmmer”.