Om een inzicht te geven wat een hardloper allemaal moet doen om een bepaald niveau te halen wil ik jullie een inkijkje geven in mijn afgelopen trainingsweek. Deze week liep van maandag 29 januari tot en met zondag 4 februari. Ik ben naast fanatiek hardloper ook nog gewoon leraar basisonderwijs en jonge vader en probeer alles goed te combineren. Plannen en combineren is daarbij het toverwoord gebleken.

Maandag 29 januari

Vandaag een rustdag na de lange duurloop van 23,7 kilometer op zondag 28 januari. Een duurloop die ik liep met een gemiddelde snelheid van 13,5 kilometer per uur. Het gaf mij deze maandag de nodige tijd en rust om te herstellen van deze training en mij tevens voor te bereiden op de nieuwe training van dinsdag.

Dinsdag 30 januari

Hopelijk kan er in de zomer weer op een echte baan gelopen worden.

Dit is altijd de avond van de baantraining bij AV Lionitas. Nu is de laag tartan er inmiddels afgehaald waardoor het meer een asfaltbaan is geworden. De hoop is dat er in de zomer weer op een echte baan gelopen kan worden. Tot die tijd is het een beetje improviseren, maar het is goed te doen. Maar wat zou het straks lekker zijn om weer op een echte baan te kunnen lopen. Na een soepele warming – up en een effectieve sessie loopscholing werd er al met al 3,4 kilometer ingelopen. Hierna was het tijd voor het hoofdprogramma 6×400/600 meter. Zes kilometer op tempo werd er dus gerend. De rondetijden waren: 1.19/1.56 – 1.20/1.56 – 1.18/1.55 – 1.18/1.57 – 1.19/1.57 en 1.16/1.57 . Als afsluiting een kleine 2 kilometer uitgelopen. De totale omvang van de avondtraining bedroeg 12,7 kilometer. Deze training voelde goed aan. Alles op souplesse en geen centje pijn.

Woensdag 31 januari

Soms is werk en hobby lastig te combineren. Vandaag een rustdag, omdat ik enerzijds morgen ook pittig wil trainen. Normaal gesproken train ik ook vijf keer per week , maar dan plan ik vaak vrijdag als rustdag. Nu dus al behoorlijk gerust aan het begin van de week. Wel laat ik me elke week een keer masseren. De spieren en pezen krijgen dan een soort apk waardoor ik er weer een weekje tegenaan kan. Bij een erkende masseur ben ik dan 45 minuten vrijwillig pijn aan het lijden. Deze week voelde de massagetafel als een warm bad. De spieren waren nog relatief soepel, omdat ik afgelopen week ook niet aan een wedstrijd heb deelgenomen.

Donderdag 1 februari

Ik merk dat ik momenteel conditioneel steeds sterker word.

De avond van de blokkentraining met de loopmaatjes van AV Lionitas. Eerst vanaf de baan een retourtje naar Marssum en vervolgens vanaf het vernieuwde Europaplein naar Stiens en weer terug naar de atletiekbaan. De totale omvang van de training was 20,4 km. Het hoofdprogramma was: 3x ( 2′ DL3 + 6′ TDL + 6′ 10 km tempo). De verschillende hartslagzones op respectievelijk deze tempo’s gelopen : 3.53/3.37/3.24 -3.49/3.35/3.24-3.54/3.35/3.22 min/km. Een regenachtige training, maar enorm trots dat ik deze heb mogen volbrengen. Ik merk dat ik momenteel conditioneel steeds sterker word en tevens kan ik nog versnellen op het moment dat de kilometers al behoorlijk in de benen zitten.

Vrijdag 2 februari

Vandaag even een rustige zonetraining. Na een lange werkweek de schoenen nog even aangetrokken en rond de klok van 17.30u vertrokken. Om ongeveer 18.45u weer veilig thuis aangekomen. Aan het einde van de training gaf het sporthorloge 15,2 kilometer aan in ongeveer 65 minuten. Met een gemiddelde snelheid van 14,2 kilometer per uur heerlijk door kunnen hobbelen langs de boorden van de Zwette. Tevreden!

Zaterdag 3 februari

Morgen staat de laatste Winterloop georganiseerd door AV Horror op het programma. Deze vroege ochtend brengt me naar Drachten alwaar ik vanuit sporthal de Splitting vertrek voor een retourtje Ureterp. Heerlijk door de natte sneeuw even 12,0 kilometer gelopen en 4 x 100 meter op souplesse wat versnellingen geplaatst. De benen voelen goed en ik ben helemaal klaar voor de laatste Winterloop.

Zondag 4 februari

Nog 7 dagen tot het NK 10 km in Schoorl. Als laatste test loop ik vandaag de 8,9 km lange Winterloop van AV Horror in Sneek. Het is tevens de laatste winterloop van vier. Ik won er twee en werd een keer tweede. Ondanks het feit dat ik al Winterkoning was heb ik toch besloten om naar Sneek af te reizen om aan de start te staan. Ik vond het een mooie test en wilde daarnaast ook laten zien dat ik de sterkste was van alle lopers die deel hadden genomen aan de winterlopen.

Ik heb vanaf 2,0 km de kop genomen en kon na een lange solo finishen in een tijd van 29.21 minuten. Hiermee pakte ik het oude parcoursrecord van Geart Jorritsma af waar na dik twee jaar wat stof op zat. Ik kan wel zeggen dat ik na deze trainingsweek van 76,4 kilometer en na al die eerdere trainingsweken helemaal klaar ben voor het NK 10 km volgende week in Schoorl! Wordt vervolgd……